Emmy Bacharach, 2020
6’
Kapsamlı bir deneyim ve film olarak tasarlanan bu çalışma, Türkiye’nin güneydoğusundaki kadim kentlerden Hasankeyf’in Ilısu Barajı’nın tehdidi altında kalışını ele alıyor. İşin üretildiği Kasım 2019’dan bu yana, baraj Dicle Nehri’nin su seviyesini yükselterek Hasankeyf’in sular altında kalmasına neden oldu. Bu çalışma, Hasankeyf’i bölgeden toplanmış fotogrametrik malzemeler aracılığıyla temsil ediyor, mağaraların dijital formatta özgün bir kayda sahip olmasını sağlıyor, farklı toplumlar, coğrafyalar ve yaşam biçimleri arasında empati kurmak için sanal gerçekliğin taşıdığı potansiyeli araştırıyor.
Bu çalışma, insan merkezci olmayan bir bakış açısıyla bu bereketli bölgeyi Mezopotamya’nın kadim uygarlıkları için yurda dönüştüren Dicle Nehri’ne odaklanarak suyun insan yerleşimleriyle ilişkini araştırıyor. Bin yıldır toprağı ve buradaki insanları besleyen su, artık bölge için ağır ekolojik sonuçlar doğuracak bir altyapı projesi olan hidroelektrik enerji santrali için kullanılıyor.
Deneyim iki öğeden oluşuyor: Dağlar üzerinden nehri takip eden Bilinç Akışı ve seyirciyi su altına daldıkça bir dizi mağaraya taşıyan Hasankeyf Mağaraları. Suyun aksak sesi ise tuhaf bir insanüstü ses algısı yaratıyor.
ATÖLYE ve British Council ortaklığında, Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle yürütülen Connect for Creativity’nin konuk sanatçı programı kapsamında İstanbul’da üretilmiştir.
Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.
Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)