Jawa El Khash, 2020
8’44”
Hamam bir sanal gerçeklik deneyimi. Işık ve su gibi ruhani öğeler aracılığıyla İslam mimarisinin görkemli ve romantik doğasını deneyimleme fırsatı. İslam mimarisinde ışık tavandan sızarken bir kutsallık duygusu uyandıran, dokunduğu her nesneye parlak altın sarısı bir görünüm bahşederek mekânda ruhu aydınlatan heybetli bir unsur. Dahili ile zahiri, gerçek ile hayal arasındaki mesafeyi bulanıklaştıran gün ışığı, iki ayrı âlemi, yani görünen ile görünmeyeni, insan ile yüce varlığı birbirine bağlayan aracı rolünü üstleniyor. Suyun müziği, çeşmelerde ve havuzlarda ritmik şekilde titreşerek, görünmez zaman nehrinin akışını hatırlatırcasına size eşlik ediyor. Gerçek hayattakilerin aksine bu hamam insan ruhundan yoksun. Bu dünyanın canlıları kelebekler, tespihler, fenerler, sis, su ve ışık. Bu simgesel öğeler aracılığıyla, fiziksel gerçekliğin sınırları gerçeküstünü ve ıssızlığı soluyan sanal bir ortama dönüşüyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)