Yönetmen: Alain Resnais
Oyuncular: Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson, Stella Dassas, Pierre Barbaud
Fransa-Japonya, 1959, 91’, siyah-beyaz; Fransızca-Japonca-İngilizce, Türkçe altyazılı
Sevgilim Hiroshima, 1959 yapımı, yönetmenliğini Fransız Yeni Dalgası'nın ünlü isimlerinden Alain Resnais'nin yaptığı çağdaş anlatılı bir filmdir. Yaşamını yitiren masum insanlara dönük çarpıcı bir ağıt ve etkili bir humanist eleştiri filmi olarak tarihe geçmiştir. Sevgilim Hiroshima, Alain Resnais'nin başyapıtı sayılmasının yanı sıra, çağdaş anlatı sinemasına örnek teşkil eden filmlerinden biri olarak kabul edilir. Fransız Yeni Dalga’sının Paris’in sağ kıyısında yer alan Resnais, filmde bireysel bir takım olaylardan yola çıkarak küresel sorunlara değinir. Oteldeki küçük bir kaçamak yerini aşk ve savaş, ölüm ve yaşam, yıkım ve onarım gibi temel karşıtlıklara bırakır. Resnais, filmdeki Fransız kadın ile aşık olduğu Alman askerinin ilişkisini ve sonradan Alman askerin Fransızlarca öldürülmesini gösterirken Almanya ile Fransa arasında savaşı ve masum bir şehrin (Nevers) işgalini de anlatır. Yine burada Alman askeri olan sevgilisi Almanya'yı temsil etmektedir. Almanya da sevgilisi gibi bitecek, yok olacaktır. Belge niteliği de taşıyan filmin ilk sahnelerinde Hiroşima'nın atom bombası atıldıktan sonraki hali gözler önüne serilir. Yıkılmış evler, sakat çocuklar, zor da olsa yaşama tutunmaya çalışan insanlar ile savaşın yıkımı açıkça gösterilir. Film savaş karşıtı içeriğiyle ve çağdaş anlatımıyla sinema tarihinde çok özel bir yer tutar.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)