Yönetmen: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz, Enver Dönmez, Gülşen Alnıaçı, Kürşat Alnıaçık
Türkiye, 1970, 100’, siyah-beyaz, Türkçe
Umut, Yılmaz Güney’in siyasi sineması ve genç sinemacılar için bir başlangıç filmi sayılacaktır. Örneğin, Kanal ve Bereketli Topraklar filmini o günlerde yeni çekmiş Erden Kıral bir söyleşide “…benim çıkış noktam Yılmaz Güney’in Umut filmidir” diyecektir. Kaldı ki daha önce, “öz’e bir ölçüde demokrasi, ikincisi teknik ve artistik yenilikler, kişisel anlatı yenilikleri biriktirdi” açıklamasını yapmıştır. “Umut” sadece Güney’in Adana’daki çocukluk, baba evi günlerinden izler taşımakla kalmaz; 60’lı yıllarda faytonculuk yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Cabbar’ın atına bir otomobilin çarpması ve ölümü sonucu çıkış yolu araması, varlığı bilinmeyen bir definenin peşinde koşması, kısaca koşulların ürettiği yanlış bilinç biçimini de gösterir ve Cabbar’ın dramına bireysel bir sapma, bir tür çılgınlık olarak bakılmasına engel olur. Umut 2. Adana Altın Koza Film Festivali’nde, 6 dalda (en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo, en iyi müzik, en iyi fotoğraf) ödüllerini aldı. Sansür (Denetleme) Kurulu, fakirliğin gösterilmesi, sınıf ayrımının vurgulaması, Amerikalı zenciyi soyan (soyamaması aslında), sabah namazının güneş doğarken kılınması gibi sahneleri nedeniyle sakıncalı bularak, “Umut”u yasaklamıştı. Bu nedenle ödül aldığı Fransa - Grenoble Festivali´ne kaçak gönderildi, Güney hakkında dava açıldı.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)