Bir Konuşabilse...

  • 15 Mart 2024 / 19.00
  • 24 Mart 2024 / 15.00

Yönetmen: Sofia Coppola
Oyuncular: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris
ABD, Japonya, 2003, 102', DCP, renkli
İngilizce, Japonca, Almanca, Fransızca; Türkçe altyazılı 

2000’li yılların en çok ses getiren filmlerinden, Oscar ödüllü Bir Konuşabilse… evlerinden çok uzak bir şehirde yersiz yurtsuz hisseden iki Amerikalı arasında gelişen beklenmedik ilişkiyi ele alır. Tecrübeli oyuncu Bob, bir viski reklamında oynamak için Tokyo'ya gelmiştir, yeni evlenen genç Charlotte ise sürekli meşgul olan fotoğrafçı eşine eşlik etmek için buradadır. Tokyo'nun yabancı atmosferinde yolunu kaybeden iki karakter, otelde tesadüfen tanışır ve şehrin neon ışıkları altında birbirlerinin yalnızlıklarına ortak olur.

Tokyo, estetiği ve sinematografisiyle filmin görsel dilini büyük ölçüde etkilerken hikâyenin ana teması olan yabancılaşma ve bağlantı ihtiyacını vurgulayan bir mekan görevi de görür. Şehrin karmaşası, ışıltılı kalabalık sokakları, dil bariyeri ve kültürel yabancılaşma karakterlerin hem fiziksel hem de duygusal olarak kaybolmuş hissetmelerine neden olurken aynı zamanda, şehir Bob ve Charlotte'un birbirlerini bulmaları ve anlamlı bir bağ kurmaları için sürpriz bir kesişim noktasına dönüşür. 

Sonsuz Sokaklar

Transit

Sonsuz Sokaklar

Bir Konuşabilse...

Sonsuz Sokaklar

Oslo, 31 Ağustos

Sonsuz Sokaklar

Sokak Köpekleri

Sonsuz Sokaklar

Hasret

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.