Yönetmen: Michelangelo Antonioni
Oyuncular: Monica Vitti, Richard Harris, Carlo Chionetti
İtalya ,117’, 1964, renkli
İtalyanca, Türkçe altyazıyla
Antonioni’nin 1960’ların modern yabancılaşma panoramaları, dönemi tanımlayan sanatsal olaylar arasındadır. Yönetmenin ilk renkli filmi Kızıl Çöl de olasılıkla bu panoramalar arasından en çığır açıcı olma özelliği taşır. Seyircileri bugün bile büyüleyen filmde, Antonioni’nin ilham perisi Monica Vitti’nin harika bir biçimde canlandırdığı memnuniyetsiz kadın karakter, teknoloji çağının beraberinde getirdiği ruhani yalnızlıktan muzdariptir, enerji santralleriyle ve çevreye zararlı atıklarla çevrili renksiz bir sanayi alanında dolanmaktadır. Bir yandan da kocasının iş arkadaşı, (Richard Harris’in canlandırdığı adam) ile flört eder. Ardarda gelen, birbirinden etkileyici tablo niteliğindeki film kareleri ile—terkedilmiş balık çiftlikleri, elektrik kuleleri, limana bağlı devasa gemiler—Kızıl Çöl, döneminin apokaliptik bir kompozisyonunu beyaz perdeye taşırken, Antonioni’nin de modern çağ sinemasının önde gelen şairlerinden biri olduğunu kanıtlar.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)