Yönetmenler: Özgür Cihan Uçar, Yasin Serindere
Türkiye, 2021, 35’
Türkçe; İngilizce altyazılı
İstanbul Başakşehir'e bağlı Güvercintepe (Bayramtepe) Mahallesi'nin içerisinde bir bölgeye halk tarafından Filistin adı verildi. Anadolu'dan göçlerle 90'larda kurulan Güvercintepe Mahallesi kuruluşunun ardı sıra defalarca yıkılmak istendi. Son olarak 2009 yılında yapılmak istenen yıkım bölge halkının direnişiyle engellendi. Birkaç yıl sonra mahalle halkının büyük kısmına tapuları verildi. Adını yıkım karşıtı direnişlerden alan Filistin Mahallesi bu sürecin dışında bırakıldı ve Filistin'de yıkım gündemi 2009'dan sonra da devam etti. 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait yol projesi için kamulaştırma davaları açıldı. 2020'nin son çeyreğinde ise Başakşehir Belediyesi'nin "3 No'lu Yol Projesi" kapsamında Filistin Mahallesi'nin alt kolunda yer alan 5 eve tebligat gönderildi. Gönderilen tebligatlarda evlerin 7 gün içerisinde boşaltılması istendi…
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)