Yönetmen: Sinem Atakul
Türkiye, 2020, 27’
Diyalogsuz
2015, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Hendek Operasyonları adı altında dünyanın en uzun süren (iki yıl) ablukası altına alındı. Kırk binden fazla insanın ilçeden göç etmesi ve yüzlerce evin yıkılmasının anlatımı 'yerinden edilme' ana aksıyla cereyan ediyor. Sur ilçesinde çekilen bu filmin metinleri Dante'nin İlahi Komedyası'ndaki 8. Cehennem'in metinlerinden oluşuyor. Sekizinci Cehennem'in ana konusu; 'sahtekarlık / bilinçli kötülük'. Sekizinci cehennem on hendekten oluşuyor. Bu cehennemin hendekler üzerinden anlatımı; Sur'un ''Hendek
Operasyonu'' adı altında ablukaya alınmasının metaforunu oluşturuyor. Her bir hendek sahtekar bilinçli kötüler için. Eski Sur'un insansız mekanlarında Dante'nin metinleriyle ilerleyen film insan izinin peşinde bir polisiye kovalamacasına dönüşürken bellek bize bir tahliye görüntüsünü hatırlatıyor. Yıkılmış evlerin taşında, yerinde; hem insan izi hem de insanın bıraktığı tahribat izine odaklanıyoruz. Eski Sur'un dar sokaklarında dolanırken yolumuz hep kilometrelerce bir alana yayılmış yeni Sur'a çıkıyor. Bütün bu çerçeveye / Sur İlçesine yukarıdan baktıktan sonra film yine bir ev içinde sonlanıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)