Yönetmen: Zeynep Dadak
Türkiye, Almanya, 2020, 84’
Türkçe; İngilizce altyazılı
İstanbul doğumlu Ermeni entelektüel Eremya Çelebi Kömürciyan’ın 1660’larda kaleme aldığı “17. Asırda İstanbul Tarihi” kitabından esinlenen Ah Gözel İstanbul, Kömürciyan’ın rotasını bugünün İstanbul’unda takip ediyor. Kitabın epizodik yapısıyla uyumlu şekilde, büyük ölçüde İstanbul’u saran su yollarını takip ederek kenti dolaşan kamera bizi Sultanahmet’ten Yedikule’ye, Haliç tersanelerinden Pera’nın hayaletlerine, Boğaz’daki yalılardan Adalar’ın ıssız köşelerine götürüyor. İstanbul’un yüzlerce yıllık tarihindeki kesintilere ve devamlılıklara, kentin geçirdiği mimari, coğrafi ve demografik dönüşümlere dikkatimizi çeken bu yolculuğa, kurmaca sahneler, Eremya Çelebi’nin metinleri ve bugünün anlatıcıları eşlik ediyor. Farklı halkların müzikal miraslarından kentin güncel seslerine, gravürden 16 mm’ye pek çok farklı anlatım ögesi filmin tasvir ettiği İstanbul’un katmanlarını oluşturuyor. Böylece bir 17. yüzyıl seyyahının gözünden bugünün İstanbul’una doğru ‘gözel’ bir yolculuğa çıkıyoruz.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)